Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko dalo pokutu Rádiu Svobodná Evropa za neposkytnutí informací o financování

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský soud dnes uložil Rádiu Svobodná Evropa/ Rádiu Svoboda (RFE/RL) pokutu 100.000 rublů (přes 35.000 Kč) za to, že neposkytlo informace o svých finančních zdrojích. Rusko také oznámilo, že přitvrdí i vůči jednotlivým novinářům.

Informace o svých finančních zdrojích musí v Rusku předkládat všechny organizaci, které jsou v zemi evidovány jako zahraniční agent. Stanici RFE/RL finančně podporuje americký Kongres. 

Stanice RFE/RL si postěžovala, že cílem Ruska je zahraniční média záměrně šikanovat a klást jim překážky v jejich práci. RFE/RL byla zapsána mezi cizí "agenty" krátce po rozhodnutí Spojených států zrušit akreditaci ruské televizi RT k pokrývání dění v americkém Kongresu.

Ruský parlament v úterý oznámil, že připravuje novelu zákona o médiích, která umožní mezi zahraničí agenty zařazovat individuálně i všechny novináře pracující pro cizí média. Zahraniční či cizí agent je pojem známý z dob SSSR, ale i v dalších socialistických státech, který se používal čím dál pravidelněji proti skutečným i domnělým oponentům komunistických režimů. K tomu se používal i například výraz "služba v cizím žoldu".

Témata:  Svobodná Evropa Rusko média radio

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy