Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf amerických tajných služeb trvá na tom, že se Rusko do amerických volem vměšovalo

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Šéf amerických tajných služeb (DNI) Dan Coats dnes vydal v reakci na summit v Helsinkách oficiální prohlášení. Z něj vyplývá, že americké tajné služby trvají na svých závěrech, že Rusko se vměšovalo do předloňských prezidentských voleb ve Spojených státech a že se snaží podkopat americkou demokracii. 

Coats tak reagoval na dnešní setkání prezidentů USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina, na kterém šéf Bílého domu řekl, že Moskva k ovlivňování voleb důvod neměla, a jeho ruský protějšek možnost jakéhokoli takového vměšování popřel.

„V našem posudku o vměšování Rusů do voleb v roce 2016 a jejich pokračujícím a všudypřítomném úsilí podkopat naši demokracii jsme se vyjádřili jasně," uvedl Coats. Dodal, že americké rozvědky budou nadále poskytovat pravdivá a objektivní zpravodajská hodnocení.

Trump následně na twitteru napsal, že americkým tajným službám velmi důvěřuje. „Jak jsem dnes a mnohokrát dříve řekl. Mám obrovskou důvěru ve své zpravodajce. Uznávám ale také to, že ve jménu budování světlé budoucnosti se nemůžeme soustředit výhradně na minulost - jako dvě největší světové jaderné mocnosti spolu musíme vycházet," uvedl.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin Rusko Dan Coats USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy