reklama

Židé označují maso zbavené krve košer, muslimové halál. Waldhäusl, který je členem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ), deníku Wiener Zeitung řekl, že zvažuje opatření, na jehož základě by bylo náležitě ošetřené maso připravováno pro konkrétní registrované odběratele. 

"Nerozumím tomu, proč Vídeňané jezdí do Dolních Rakous a nechávají tu rituálně porážet tisíce zvířat. Ověřujeme, zda by bylo možné poptávku po mase provázat s místem bydliště. My tady v Dolních Rakousech nejsme proto, abychom Vídeňanům poskytovali maso z rituálních porážek," zdůvodnil Waldhäusl svůj návrh. Ujišťuje, že nechce vytvářet seznamy židů ani muslimů.

Šéf vídeňské židovské obce Oskar Deutsch se obává, že v budoucnu budou moci košer maso kupovat pouze židé, kteří byli předtím jmenovitě registrováni a kteří mohou dokázat, že vždy jedí košer.

Rakouská muslimská obec (IGGÖ) registraci zákazníků rovněž odmítá. "Je nepřijatelné, aby byli občanky a občané stigmatizováni na základě svého náboženství. Doba registrace věřících je jednou provždy pryč," řekl dnes podle agentury APA šéf IGGÖ Ibrahim Olgun.

"Tato registrace připomíná nejtemnější kapitolu našich dějin," prohlásil dnes šéf opoziční sociálnědemokratické strany (SPÖ) a bývalý kancléř Christian Kern.