Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruska Butinová měla v USA širší kontakty, než se se dosud myslelo

San Francisco
San Francisco
Foto: Pixabay

Washington - Agentura Reuters přišla s alarmující zprávou. Ruska Marija Butinová vězněná ve Spojených státech pro podezření z nezákonného lobbingu prý měla v USA širší kontakty, než se dosud předpokládalo.

Devětadvacetiletá Butinová, která může být podle vyšetřovatelů ve spojení s ruskou rozvědkou, kontaktovala v minulosti vysoce postavené představitele americké centrální banky a ministerstva financí.

Butinová Spojené státy navštívila před třemi lety spolu s náměstkem ředitele ruské centrální banky Alexandrem Toršinem. Oba spojuje vřelý vztah ke zbraním a jsou sympatizanty americké Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Toršin má údajně velmi blízko k lidem z Kremlu.

Při této cestě se Rusové setkali s tehdejším místopředsedou americké centrální banky Stanleym Fischerem a s Nathanem Sheetsem, který byl v roce 2015 náměstkem ministra financí pověřeným řízením zahraničních styků, uvádí Reuters. Schůzku zorganizovala washingtonská organizace zvaná Středisko pro národní zájmy, které podle Reuters často zastává proruská stanoviska.

Butinová byla zadržena před týdnem ve Washingtonu. Byla obviněna, že v USA politicky působí ve prospěch cizí, tedy ruské vlády, aniž to oznámila americkým úřadům. Hrozí jí za to až desetiletý trest vězení. Rusko už požádalo o její propuštění. 

Témata:  Marija Butinová Rusko USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy