Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nikaragujský prezident navzdory krveprolití odmítá odstoupit a vypsat předčasné volby

nikaragua
nikaragua
Foto: Pixabay

Managua - Masové protesty, které v Nikaragui trvají už tři měsíce, mají zhruba tři stovky obětí. Levicový prezident Daniel Ortega (72) navzdory krveprolití odmítá odstoupit a vypsat předčasné volby.

"Hlasování se bude konat v řádném termínu v roce 2021," řekl Ortega v rozhovoru pro americkou televizní stanici Fox News. "Předčasné volby by vyvolaly nestabilitu, nejistotu a všechno jen zhoršily," dodal.

Odmítl zároveň, že by podporoval polovojenské jednotky, které útočí na protivládní demonstranty. Podle něj své peníze získávají z obchodu s drogami a financovány jsou údajně i jeho oponenty doma a v zahraničí.

Také informace o pronásledování katolických duchovních v Nikaragui jsou podle prezidenta smyšlené. "Neexistuje jediný kněz, který říká, že je pronásledován," řekl Ortega, který zároveň popřel i informaci, že při nedávném obléhání kostela v metropoli Managui polovojenskými jednotkami zemřeli dva lidé. "Žádný Nikaragujec nezemřel v kostele," prohlásil Ortega.

Protesty v Nikaragui vypukly 18. dubna, když univerzitní studenti a zástupci zaměstnaneckých organizací začali protestovat proti vládní penzijní reformě. Od té vláda po masových demonstracích ustoupila, ale protesty pokračují. Také v pondělí vyšly v Managui do ulic tisíce lidí. Opět požadovaly Ortegovu rezignaci a předčasné volby.

Ortega vedl zemi už v 80. letech poté, co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy. Nyní je prezidentem 11 let. Jeho manželka Rosario Murillová je od loňského roku nikaragujskou viceprezidentkou.

Témata:  Nikaragua

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy