Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část klientů H-Systemu nesouhlasí s vystěhováním lidí z Horoměřic, politikům poslali vzkaz

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Crestyl

Praha - Sdružení Maják, které zastupuje část klientů společnosti H-System, nemá zájem na tom, aby se lidé z družstva Svatopluk, sdružujícího další klienty H-Systemu, vystěhovali ze svých domovů. Dále vyzvalo politiky, aby se nezasazovali pouze o jednu skupinu podvedených.

Sdružení Maják v prohlášení zaslaném ČTK upozornilo, že družstvo Svatopluk svévolně snížilo majetek zahrnutý do konkurzní podstaty, ze které mají být odškodněni všichni bývalí klienti H-Systemu. 

"Sdružení Maják nemá zájem na vystěhování klientů H-Systému z jejich domovů a zásadně se nestaví proti jiné skupině klientů H-Systému, kteří byli stejně jako oni podvedeni jednateli H-Systému, konkrétně panem Petrem Smetkou a jeho společníky. Je však nutné si uvědomit, že tito lidé přes družstvo Svatopluk stavěli zcela svévolně bez povolení konkurzního správce a tím byli významně poškozeni ostatní klienti a věřitelé, neboť se snižovala hodnota majetku v konkurzní podstatě," uvedlo sdružení.

Upozornilo, že do Svatopluku ještě dlouho po krachu H-Systému ze zoufalství přispívali i další klienti H-Systému a nikdy za to nic nedostali, tedy na bydlení 60 rodin přispívali i další věřitelé.

Sdružení Maják také připomnělo, že se peníze z H-Systému nepodařilo najít. "Policie nebyla za 20 let schopna dohledat ani nepatrnou část ze dvou miliard korun, které pan Smetka získal úvěry z bank, a jednu miliardu od samotných klientů," uvedlo sdružení.

Vyzvalo politiky, aby se nezasazovali pouze o jednu skupinu podvedených klientů H-Systému, lidi z družstva Svatopluk. "Nenavyšujme napětí a pomozte nám hledat peníze a majetek, který pan Smetka zašantročil a který nemíní vydat," uvedlo sdružení. "Hysterie a plamenná vyjádření mnohých politiků značí, že si nikdy nic důsledně nepřečetli o H-Systému a že by právě teď měli být velmi zdrženliví, aby nepoškodili ty, kteří trpělivě 20 let čekali na spravedlivé vyrovnání," napsal Maják. 

Témata:  kauza H-system

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy