Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedostatek respektu a rasismus ve fotbalu? Za rozkol mezi Özilem a svazem mohou podle Němců obě strany

Fotbal, ilustrační fotografie
Fotbal, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín - Záložník Mesut Özil podle svých slov skončil kvůli nedostatku respektu vůči svým tureckým kořenům a kvůli rasismu ze strany německého fotbalového svazu. Kauza je v Německu ostře sledována. Polovina obyvatel se dle průzkumu domnívá, že vinu za rozkol nesou stejnou měrou obě strany.

O stejné míře pochybení je přesvědčeno 47 procent Němců, 29 procent dotázaných vidí odpovědnost hlavně na straně Özila a 14 procent především na straně fotbalového svazu.

Hodnocení příznivců jednotlivých politických stran je poměrně podobné, dramaticky z něj vybočují jen voliči protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), z nichž je 59 procent přesvědčeno o tom, že za rozkol může především fotbalista. 

Özil čelil v týdnech po propadu Německa na mistrovství světa v Rusku tvrdé kritice od médií i členů fotbalového svazu kvůli svým výkonům a také spornému květnovému setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. V neděli fotbalista oznámil, že v německé reprezentaci končí.

Témata:  Mesut Özil Německo průzkumy fotbal Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy