Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté v Rusku mučili vězně, soud je poslal do vězení

Ruská policie, ilustrační fotografie
Ruská policie, ilustrační fotografie
Foto: interpol.int

Moskva - Ruský vojenský soud shledal šest policistů z Ingušska vinnými z mučení zadržených osob, jehož následkem jeden člověk zemřel. Za mřížemi si odsedí od tří do deseti let

Policisté podle vyšetřovatelů v letech 2010 až 2016 mučili zadržené osoby. Nutili je tak, aby se přiznali k nezákonnému držení střelných zbraní, k pokusu o ohrožení života policejního činitele, k loupežnému přepadení a dalším trestným činům. Fyzické násilí pak vedlo ke smrti jednoho ze zadržených, který se udusil. 

Pětice odsouzených jsou členové centra boje proti extremismu, bývalého šéfa ingušské pobočky Timura Chamchojeva poslal soud na sedm let do vězení. Další tři příslušníci centra si za mřížemi odsedí od pěti do deseti let. Podmíněný trest tři roky ve vězení dostal také zástupce šéfa skupiny Sergej Chandogin. Tři a pět let si pak odpykají šéf oblastních vyšetřovatelů Magomed Bekov a příslušník protiteroristické jednotky Mustafa Corojev.

Fyzické násilí vůči vězněným osobám se v ruských médiích dostalo tento měsíc do popředí poté, co opoziční list Novaja gazeta zveřejnil video zachycující vězeňské dozorce z nápravného zařízení ve městě Jaroslavl při bití vězně gumovými obušky na nohou. 

Situací v Rusku se zabývá i ženevský výbor OSN proti mučení. Ruská delegace během čtvrtečního jednání výboru uvedla, že se případem v Jaroslavli bude zabývat soud, který vynese přísné rozsudky.

Témata:  policie Rusko mučení vězňů Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy