Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odmítám Evropskou unii řízenou Francií, hřímá Orbán

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Berlín - Maďarský premiér Viktor Orbán označil blížící se volby do Evropského parlamentu za "rozhodující" moment. V rozhovoru pro německá deník Das Bild se také kriticky vyjádřil na adresu Francie. Odmítá, aby Paříž řídila EU.

"Především Němci by měli být bdělí. Existuje francouzská koncepce, která v podstatě znamená francouzské vedení Evropy zaplacené německými penězi," prohlásil Orbán. Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona jako autora této koncepce nicméně nezmínil.

"Nepřeji si Evropskou unii pod vedením Francie. (...) Evropané by tomu měli rozumět a je třeba vyčkat na evropské volby, dříve než budou přijata důležitá rozhodnutí," jako o rozpočtu nebo o imigraci, uvedl dále maďarský premiér.

Agentura AFP poznamenala, že prezident Macron začátkem července řekl, že "skutečná hranice v Evropě" je vedena mezi "stoupenci pokroku" a "nacionalisty" a že jejich konfrontace bude ústředním bodem voleb do Evropského parlamentu v roce 2019.

"Ještě nikdy nás nečekaly volby s tak rozhodujícím významem," uvedl Orbán v souvislosti s volbami, které se v Evropské unii uskuteční příští rok.

Témata:  Viktor Orbán EU Francie Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy