Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strana kambodžského premiéra má prý v parlamentu všechna křesla, opozice vyzvala k protestu

Kambodža, ilustrační foto
Kambodža, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Phnompenh/Washington - Nedělní parlamentní volby v Kambodži byly dle očekávání jen komedií. Strana dlouholetého premiéra Hun Sena dnes prohlásila, že získala všech 125 křesel parlamentu. Situaci v zemi pozorně sledují USA, už pohrozily dalšími sankcemi.

Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčího Strany kambodžského lidu (CPP).

"CPP dostala 77,5 procenta hlasů a získala všechna parlamentní křesla," sdělil mluvčí Sok Eysan. "Drtivá podpora kambodžského lidu dala Hun Senovi další šanci pokračovat v jeho historické misi," dodal.

Voleb se nemohla zúčastnit hlavní opoziční síla - Kambodžská národní strana záchrany (CNRP), kterou nejvyšší soud loni rozpustil kvůli údajnému spiknutí s USA zaměřeného na svržení vlády v Phnompenhu. V minulých volbách před pěti lety CNRP získala 44 procent hlasů. 

Veterán kambodžské opozice Sam Rainsy, který odešel v roce 2015 do francouzského exilu, dnes vyzval občany Kambodže k mírovým protestům proti výsledkům voleb. Podle něj šlo o "podvodné hlasování s předem známým výsledkem".

Americká vláda označila volby za neregulérní, přičemž poukázala na vyloučení opoziční Kambodžské národní strany záchrany z volebního boje, omezování činnosti aktivistů a zastrašování lidí, kteří se rozhodli volby na výzvu opozice bojkotovat. Podle kambodžské národní volební komise přišlo v neděli k hlasovacím urnám více než 82 procent voličů.

"Spojené státy zváží opatření, která přijmou v reakci na hlasování a na porušování principů demokracie a lidských práv v Kambodži," uvedla mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Mohlo by jít například o rozšíření sankcí, které USA uvalily v uplynulých měsících na některé vysoké kambodžské činitelé blízké Hun Senovi.

Témata:  Kambodža

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy