Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proces s Manafortem začal: Podle prokuratury lhal a stavěl se nad zákon

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Alexandrie (Virginie, USA) - V úterý začal soud s Paulem Manafortem, někdejším šéfem volebního štábu Donalda Trumpa. Je obviněn z podvodů a ze zatajení desítek milionů dolarů. Lhal s stavěl se nad zákon, řekli zástupci prokuratury v úvodní řeči.

Proces je v médiích vnímán jako test týmu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který vyšetřuje případné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016.

"Muž v této soudní síni si myslel, že se na něj zákon nevztahuje - ani daňový zákon, ani bankovní zákon," prohlásil státní žalobce Uzo Asonye. Za jeden z důkazů označil luxusní obleky či další drahé věci, na které oficiálně přiznané Manafortovy příjmy nemohly stačit.

Proces začal výběrem šesti porotců, šesti porotkyň a čtyř náhradníků, který proběhl v netypicky rychlém čase několika hodin. Manafortův obhájce poté ve své úvodní řeči prohlásil, že jeho klient učinil chybu, když důvěřoval dalšímu bývalému Trumpovu spolupracovníkovi a svému dlouholetému obchodnímu partneru Ricku Gatesovi. Ten byl podle obhajoby strůjcem podvodů, z nichž prokuratura viní Manaforta. Sám Gates se ke svému podílu na vině již přiznal a s Muellerem spolupracuje.

Manafort je v tomto procesu obviněn ze zatajení desítek milionů dolarů, které získal v roli poradce proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče, svrženého lidovým povstáním v únoru 2014, jakož i daňových a bankovních podvodů.

Žalobci se chystají během procesu předvést 35 svědků a předložit na pět stovek důkazů, které podle nich svědčí o Manafortově vině. Celkem může být odsouzen k desítkám let za mřížemi. Podle některých expertů však není vyloučeno, že mu Trump případný trest zmírní či promine.

Manafort čelí rovněž obvinění v souvislosti s tím, že utajil své působení v roli poradce bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče. Soud v této věci začne v září.

Témata:  Paul Manafort Donald Trump USA soudy

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy