Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký viceprezident Pence na Havaji převzal ostatky vojáků z korejské války

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: dallasnews.com

Honolulu - Americký viceprezident Mike Pence ve středu na Havaji převzal ostatky více než padesáti padlých vojáků, které minulý týden od severokorejských úřadů. Na vojenské základně Pearl Harbour/Hickam je budou analyzovat armádní specialisté a podle DNA provedou jejich identifikaci.

Americký vojenský letoun ostatky přepravil minulý pátek ze severokorejského Wonsanu do Jižní Koreje, odkud byly ve středu po 65 letech od příměří přepraveny na americkou půdu. Na předání ostatků Spojeným státům se dohodli na červnovém summitu v Singapuru prezident USA Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Ostatky každého vojáka vyneslo z letadla do hangáru na Havaji několik příslušníků americké armády. "Někteří označují korejskou válku za zapomenutý konflikt. Dnes ale dokazujeme, že tito hrdinové nebyli nikdy zapomenuti... Dnes se naši chlapci vrací domů," uvedl Pence.

Důležitou součástí identifikace ostatků bude zjišťování národnosti, protože po boku amerických vojáků v Koreji bojovali příslušníci armád dalších šestnácti států. Ministr obrany USA Jim Mattis nedávno upozornil, že některé ostatky mohou patřit vojákům jiných zemí, které rovněž řadu svých občanů pohřešují. Jde mimo jiné o Austrálii, Belgii, Francii nebo Filipíny.

V korejské válce v letech 1950-53 padlo 36.000 Američanů a 7700 dalších je pohřešováno. Americké úřady se domnívají, že ostatky 5300 vojáků USA se stále nacházejí na severokorejském území.

Témata:  U.S. ARMY USA Mike Pence

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy