Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský režisér Sencov v ruském vězení hladoví už třetí měsíc, jeho stav není dobrý

Oleg Sencov
Oleg Sencov
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Ukrajinský režisér Oleh Sencov drží v ruském vězení hladovku už 87. den. Jeho právník po úterní návštěvě svého klienta v sibiřském městě Labytnangi uvedl, že Sencov má anémii. Ta je provázena zvýšenou únavou a bolestmi hlavy či poruchami soustředění.

Vězeň se cítí slabý, ale už dvakrát odmítl převoz do nemocnice, prý kvůli nepřátelsky se chovajícímu personálu. "Převoz do zdravotnického zařízení v jiném městě by nemusel přežít," uvedl filmařův právník Dmitrij Dinze.

Hladovku ale Sencov přerušit nehodlá. Při návštěvě duchovního odmítl nechat se vyzpovídat.

Sencov se hladovkou domáhá propuštění 64 jiných Ukrajinců z ruských věznic, které označuje za politické vězně, napsala agentura AP.

Sencova v srpnu 2015 odsoudil moskevský soud na 20 let za to, že se na jaře 2014 spolu se svým společníkem pokusil na anektovaném Krymu podpálit kancelář vládní strany Jednotné Rusko a dalšího ruského spolku. Odsouzen byl za terorismus v procesu, který organizace Amnesty International kritizovala jako stalinistický. 

Témata:  Oleg Sencov Rusko věznice

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy