Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští politici vyjadřují soustrast Itálii, kondolenci poslal i Miloš Zeman

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel/Praha - Po zřícení dálničního mostu v Janově vyjádřila pozůstalým obětí a Itálii soustrast řada čelních představitelů evropských zemí a Evropské unie. Kondolenci poslal také český prezident Miloš Zeman.

K tragédii v Janově se vyjádřil například šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker, který ve svém prohlášení uvedl, že je z katastrofy zdrcen a zarmoucen. "Jménem Evropské komise vyjadřuji rodinám a přátelům těch, kteří zemřeli, a italskému lidu svou nejhlubší účast a upřímnou soustrast," prohlásil šéf unijní exekutivy. Záchranářům popřál "sílu a odvahu".

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyjádřil svůj soucit prostřednictvím twitteru. "Mé srdce a mé myšlenky jsou v Janově u všech obětí, jejich rodin a blízkých," napsal Tusk.

Německá kancléřka Angela Merkelová své kondolence vyjádřila prostřednictvím twitteru. "Po strašném zhroucení mostu zasílám lidem v Janově a v Itálii svou soustrast. Spolu s mnoha Němci jsem myšlenkami s oběťmi a jejich příbuznými," vzkázala.

Kondolenční telegram zaslal svému italskému protějšku Sergiovi Mattarellovi český prezident Miloš Zeman. v něm uvedl, že zprávu o zřícení části Morandiho mostu v Janově přijal s "hlubokým zármutkem". "Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí," napsal Zeman. 

Francie je s Itálií a "je připravena poskytnout veškerou nezbytnou pomoc", ujistil na twitteru sousední zemi francouzský prezident Emmanuel Macron, který rovněž vyjádřil soustrast pozůstalým a italskému lidu. Totéž učinil jménem španělské vlády premiér Pedro Sánchez.

To, co se stalo v italském Janově, je opravdová tragédie. Moje myšlenky jsou s rodinami obětí / Quello che é successo a #Genova é una vera tragedia. Sono vicina alle famiglie delle vittime e a tutti i feriti.

— Martina Dlabajova (@Mdlabajova) 14. srpna 2018

"Tragické zprávy z Janova. Upřímnou soustrast rodinám obětí, které zahynuly při pádu dálničního mostu. Doufám, že všichni zranění budou brzy v pořádku," napsal na twitteru Jan Hamáček, český ministr vnitra a ministr zahraničí.

Témata:  Miloš Zeman Donald Tusk Jean-Claude Juncker zřícený most v Janově (14.8.2018) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy