Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Československo je na titulních stranách světových deníků. Přetřásají šokující invazi

Zahraniční tisk
Zahraniční tisk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava - Za účasti předsedy slovenského parlamentu a dalších politiků si dnes Slováci na shromáždění v centru Bratislavy připomenuli oběti vojenské okupace Československa. Zmínky o konci pražského jara dnes našli na titulních stránkách čtenáři The New York Times (NYT), španělských deníků El País a El Mundo.

Pietní vzpomínka se uskutečnila u pamětní desky, jež byla v minulosti instalována na budově Univerzity Komenského na památku tří zastřelených na začátku vojenské invaze v srpnu roku 1968.

"Rok 1968 patří pravděpodobně k nejdůležitějším událostem naší země. Byly zničeny naděje dvou generací na slušnější, důstojnější a svobodnější život. Bylo to zničeno komunistickou diktaturou a moskevským imperialismem, stejně tak, jak jsou v současnosti ničeny naděje Gruzínců, Ukrajinců a dalších," řekl v projevu státní tajemník (náměstek) slovenského ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák. Blahobyt a svobodu současnému Slovensku podle něj zaručuje EU a NATO.

Šéf slovenského parlamentu Andrej Danko ani žádný z přítomných ministrů s projevem na shromáždění nevystoupil. Vzpomínkovou akci každoročně pořádá Konfederace politických vězňů. Stejně jako v minulosti i nyní bylo její součástí kladení věnců a kytic na památku obětí invaze.

Slovensko u příležitosti 50. výročí vojenské invaze do Československa vydalo poštovní známku, pamětní minci i sběratelskou bankovku. Je na nich shodně vyobrazen motiv fotografie muže s odhalenou hrudí před tankem okupantů v Bratislavě. Poštovní známka v nominální hodnotě 1,80 eura (46 Kč) vyšla v nákladu 60.000 kusů. 

Srpen 1968 je i na titulních stranách světových deníků

Pro miliony Čechů a Slováků byl přechod od naděje k beznaději po srpnové invazi "stejně rychlý, jako byl šokující", píše NYT. "Moskva dokázala úspěšně obnovit nadvládu nad zemí, ale konečná cena za vítězství byla vysoká. Možná víc než jakákoli jiná událost během studené války, invaze světu v celé nahotě odhalila totalitní podstatu sovětského režimu," pokračuje článek.

Španělský El País k výročí invaze v Československu publikoval článek s titulkem "Rusové se vracejí do střední Evropy bez tanků". Padesáté výročí pražského jara podle něj poznamenává "vliv Moskvy".

Tento motiv zmiňuje také agentura AFP, když cituje aktivistu z proevropské iniciativy Pulse of Europe Tomáše Peszyńského. "Podobná intervence jako ta před 50 lety se dnes odehrává také, tentokrát nikoli prostřednictvím tanků, ale pomocí propagandy, fake news a ovlivňování voleb," řekl Peszyński.

Témata:  Slovensko VIII.68 Československo okupace 1968 noviny a tisk

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy