Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havajs se připravuje na příchod hurikánu Lane

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Honolulu (USA) - K Havajským ostrovům míří hurikán Lane, který doprovází vítr o rychlosti 260 kilometrů v hodině.

Obyvatelé Velkého ostrova a sousedního ostrova Maui kontrolují zásoby v očekávání větrné smršti, která podle Národního střediska pro hurikány (NHC) může na souostroví způsobit nemalé škody. Naposledy takto silný hurikán potrápil Havaj v roce 1994.

Původně meteorologové zařadili očekávaný hurikán do nejsilnější páté kategorie, později snížili nebezpečí do kategorie číslo čtyři. V příštích dvou dnech by měla síla větru dál zeslábnout na 170 kilometrů v hodině. Hlavní nápor se čeká dnes v podvečer místního času (ve čtvrtek ráno SELČ).

Model postupu hurikánu na webu NHC předpokládá, že Lane bude postupovat podél souostroví. Není ale vyloučeno, že kromě Velkého ostrova a ostrova Maui zasáhne i ostrovy Kauai a Niihau, ke kterým se přiblíží v pátek. Ostrov Oahu s metropolí Honolulu, hlavní turistické centrum souostroví, zatím ve výčtu ohrožených oblastí není.

Témata:  Havajské ostrovy hurikán

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy