Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kiska má průšvih? Při výročí okupace 1968 byl na dovolené, projev natočil předem

Andrej Kiska, nový slovenský prezident
Andrej Kiska, nový slovenský prezident
Foto: andrejkiska.sk **www.andrejkiska.sk**

Bratislava - Slovenský prezident Andrej Kiska čelí skandálu. Na úterní výročí okupace 1968 sice pronesl projev, ten byl ale předem natočený.

Kiska projev nahrál před odjezdem do Španělska, uvedl list Nový čas. Prezidentská kancelář na otázky o dovolené neodpovídá, prezidentův mluvčí nereagoval, poznamenal list Pravda.

Kiska nepostupoval správně, řekl deníku analytik Ján Baránek. "Bylo 50. výročí, čili v žádném případě si to neměl dovolit." Prezident si podle něj počínal ještě hůře než v únoru, kdy Slovenskem otřásla vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, ale Kiska zůstal lyžovat v Rakousku: vražda se nečekala, ale o výročí se vědělo.

Premiér Peter Pellegrini se zdržel komentáře, nevyjádřil se ani předseda parlamentu Andrej Danko. Vládní strana Směr nicméně prezidenta za dovolenou zkritizovala, uvedl Denník N na svém webu. Zdůraznil, že výročí okupace si ale předseda Směru, expremiér Robert Fico jako jediný z předsedů parlamentních stran ani nevšiml.

Kiska v projevu zdůraznil, že povinností demokratických politiků je chránit svobodu, a k tomu je zapotřebí i spojenců v EU a NATO. Projev byl předtočen ve středoslovenském městě Sliač.  Pravda.sk uvádí, že známé není ani to, kdy údajně Kiska na dovolenou odjel a kdy přesně ve Sliači byl.

Témata:  Andrej Kiska Slovensko prezident Slovenska

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy