Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf íránské diplomacie se zlobí: USA vedou proti Teheránu psychologickou válku

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf pokračuje v nevybíravé kritice Spojených států. USA podle něj vede proti Íránu a jeho obchodním partnerům psychologickou válku.

USA na základě rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa v květnu odstoupily od jaderné dohody z roku 2015 a na začátku srpna částečně obnovily protiíránské sankce.

"Trumpovo rozhodnutí odstoupit od dohody Spojené státy poškodilo," míní šéf íránské diplomacie. "Od chvíle, kdy Trump odstoupení oznámil, Amerika nebyla schopna dosáhnout svých cílů," dodal.

Podle Zarífa vedla ale jaderná dohoda k politickému konfliktu i uvnitř Íránu. "Někteří lidé v zemi si namísto toho, aby využili příležitostí, které jaderná dohoda nabízí, vybrali politický boj," uvedl ministr zahraničí. "A tento politický boj vede k beznaději a zklamání," dodal.

Spojené státy chtějí sankcemi přinutit Teherán, aby ukončil své operace na Blízkém východě. Požadují, aby Írán přestal podporovat syrského prezidenta Bašára Asada a šíitské povstalce v Jemenu. 

Témata:  Muhammad Džavad Zaríf Írán USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy