Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František odmítl komentovat tvrzení, že léta věděl o zneužívání v USA

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Bývalý papežský velvyslanec Carlo Maria Vigano tvrdí, že papež František už v roce 2013 věděl o pedofilním skandálu amerického kardinála Theodora McCarricka. Hlava katolické církve se k záležitosti odmítla jasně vyjádřit.

František v neděli na palubě letounu během návratu z Irska do Říma řekl, že 11stránkové Viganovo víkendové prohlášení, které podle agentury AP v některých pasážích působí jako homofobní manifest a útok na papeže Františka, "hovoří samo za sebe" a že ho nehodlá komentovat.

Novináři se papeže v letadle ptali, zda jsou pravdivá tvrzení, že o McCarrickovi v roce 2013 s Viganem hovořil. Ptali se také na Viganova tvrzení, že McCarrick už byl tehdy pod sankcemi, ale že ho papež rehabilitoval. František řekl, že Viganův dokument četl a že věří, že si novináři udělají vlastní úsudek. "Já k tomu neřeknu ani slovo," řekl papež.

Rovněž se vrátil ke svému sobotnímu rozhovoru s osmi irskými oběťmi zneužívání ze strany duchovních a představitelů katolických institucí. "Velmi jsem trpěl," řekl František a poznamenal, že ze setkání vzešla nabídka zařadit prosbu o odpuštění do nedělní mše.

Jeden z novinářů se papeže Františka rovněž zeptal, co by doporučoval rodičům, kteří zjistí, že jejich děti mají homosexuální sklony. Přednostně by prý doporučil modlitbu, porozumění a dialog. Podle něj však záleží také na věku dítěte. "Když se to ukáže v dětství, dá se mnoho věcí udělat prostřednictvím psychiatrie... Něco jiného je, když se to projeví po 20 roku věku," míní papež. "Nikdy bych neřekl, že lékem je mlčení. Ignorovat svého syna nebo dceru, kteří mají homosexuální sklony, je chyba otce či matky," dodal.

Témata:  Papež František Vatikán církev

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy