Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolumbijské referendum ke korupci kvůli neplatí, přišlo málo lidí

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Bogotá - Referendum, v němž se Kolumbijci vyslovili k protikorupčním opatřením, bude neplatné. K urnám se dle zákona musí dostavit nejméně třetina z 36,4 milionu oprávněných voličů. V neděli ale hlasovalo jen 11,7 milionu lidí.

Z těch, kdo odevzdali hlasy, ale sedm navrhovaných opatření schválilo až 99 procent lidí. 

K navrhovaným opatřením patřilo snížení platů členů Kongresu, zrušení alternativních trestů za korupci, jako je domácí vězení, zavedení povinného zveřejnění daňového přiznání volených představitelů a omezení poslaneckých mandátů na tři. Podle hlavního auditora Edgarda Mayay přichází Kolumbie ročně kvůli korupci o více než 15 miliard dolarů.

Navzdory neplatnosti nedělního referenda budou podle BBC kolumbijští politici zřejmě nuceni zohlednit masivní souhlas účastníků s návrhy. Kolumbijci jsou zjevně unaveni skandály a chtějí, aby se politici zodpovídali.

Bývalá senátorka a kandidátka na funkci viceprezidentky Claudia Lópezová referendum označila za "historické hlasování a vítězství svobodných občanů, které dává vládě a Kongresu jasný mandát".

Roční plat kolumbijských senátorů činí 124.000 dolarů, což je více než v zemích jako Holandsko, Švédsko nebo Francie.

Témata:  Kolumbie referendum korupce

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy