Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Salvini čelí vyšetřování kvůli zadržování migrantů. Konám jen svou práci, tvrdí politik

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Italský ministr vnitra Matteo Salvini je vyšetřován kvůli zadržování migrantů na lodi Diciotti. Dnes řekl, že o imunitu nestojí a že jen konal svou práci. Jeho koaliční partner Luigi Di Maio se ho zastal, ale hájil i práci prokuratury.

Salvini, lídr Ligy, řekl, že nepožádá Senát, aby jej odmítl zbavit imunity. Na sociálních sítích se v neděli rychle šířil jeden z jeho příspěvků na facebooku. Svou fotografii s rybářským prutem a rozpitým půllitrem piva Salvini doprovodil komentářem: "Italy bráním s čím dál větší vervou. Na zdraví těm, co vyšetřují, co urážejí a těm, co nás nemají rádi!"

Di Maio z Hnutí pěti hvězd (M5S) se svého koaličního partnera zastal. Může podle něj dál vykonávat funkci ministra vnitra, "protože neporušil etický kodex, který stanovila koaliční smlouva". Hájil ale i postup prokuratury, která vyšetřování musela zahájit. 

Podle deníku La Repubblica se proti postupu ministra vnitra, který telefonicky vylodění migrantů zakázal, hlasitě ozvalo křídlo M5S, jež se zformovalo kolem předsedy Poslanecké sněmovny Roberta Fica. 

Vedle Albánie a Irska, které přijmou po zhruba dvacítce běženců, se o většinu migrantů z lodi Diciotti v Itálii postará katolická církev. Uprchlíci strávili na lodi italské pobřežní stráže pět dnů na moři a dalších pět dnů v sicilském přístavu Katánie. 

"Bude to studený podzim, uděláme odvážný zákon o rozpočtu, ale vzhledem k tomu, jak se k nám v Evropě zachovali kvůli migraci, říkám si, co udělají v reakci na rozpočet," řekl v neděli Di Maio. Itálie minulý týden pohrozila, že pokud EU problém běženců na lodi Diciotti nevyřeší, Řím nebude přispívat do rozpočtu EU.

Témata:  Itálie uprchlíci Matteo Salvini

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy