Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko chystá zákaz armádních uniforem pro veřejnost

Národná rada Slovenskej republiky
Národná rada Slovenskej republiky
Foto: Národná rada Slovenskej republiky

Bratislava - Slovenské ministerstvo obrany chce veřejnosti až na výjimky zakázat nošení armádní uniformy. Důvodem jsou aktivity polovojenské organizace Slovenští branci, ve které podle dřívějších informací působí také profesionální vojáci.

"Není přípustné, aby členové tohoto polovojenského seskupení s nejasným cílem nebo jiní příslušníci podobné organizace nosili uniformy našich ozbrojených sil, hodnostní označení, znaky, které jsou charakteristické pro ozbrojenou složku státu," řekl ministr obrany Peter Gajdoš.

Nově budou moci armádní výstroj podle ministra používat pouze vojáci v aktivní službě, stejně jako vojáci v záloze či ve výslužbě na základě povolení. Opatření se nedotkne například rybářů ani myslivců, kteří nosí takzvané maskáče se staršími vzory, jež slovenská armáda už nepoužívá. Zatím není známo, zda porušení zákazu bude jen přestupkem, nebo už trestným činem.

Slovenský ministr obrany dříve tvrdil, že organizace Slovenští branci představuje riziko pro fungování demokratického a právního státu. Organizace před několika lety upoutala pozornost, když se jejich bývalý člen Martin Keprta přidal na stranu proruských separatistů na východě Ukrajiny. 

Témata:  Slovenská armáda Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy