Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnost Evropy má v rukou Itálie, tvrdí Orbán

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Milán - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Miláně podpořil italského ministra vnitra Mattea Salviniho v jeho tvrdém postoji vůči migrantům a řekl mu, aby to nevzdával.

Podle Orbána, který v této věci rovněž proslul jako zastánce tvrdé linie, na tom závisí evropská bezpečnost. Salvini po schůzce s maďarským premiérem uvedl, že nastává historický okamžik pro budoucnost Evropy.

Maďarský premiér italského ministra pochválil za jeho migrační politiku a řekl, že Salvini je "první politik ve Středozemí, který převzal odpovědnost", když se snaží zastavit migranty plující přes moře z Afriky do Evropy. "Nesmíte to vzdát, stojíme za vámi ve snaze bránit italské námořní hranice," řekl Orbán. "Evropská bezpečnost závisí na vašem úspěchu," dodal.

Orbán připomněl, že i on sám se stal před několika lety terčem kritiky, když "ukázal, že hranice se dají chránit". Maďarsko v době masové vlny do Evropy balkánskou cestou postavilo na svých hranicích v roce 2015 plot, aby vlnu zastavilo. Po něm pak začaly zpřísňovat kontroly na hranicích i další evropské země.

Témata:  Viktor Orbán Itálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy