Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zatykač na Iráčana z Chemnitzu radikálům poslal úředník, sám se přiznal

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Chemnitz - Zatykač na jednoho z mužů podezřelých z vraždy Němce v Chemnitzu (Saské Kamenici) poslala radikální pravici zaměstnanec drážďanské justice Daniel Zabel. K činu se přiznal deníku Bild.

Zatykač na internetu zveřejnili zakladatel protiimigrační Pegidy Lutz Bachmann, okresní sdružení protestní Alternativy pro Německo (AfD) nebo hnutí Pro Chemnitz, které ve městě organizuje demonstrace. Saské úřady přitom nebyly schopné vysvětlit, jak se neveřejný dokument mohl dostat do rukou pravicových organizací.

Justiční úředník Zabel (39) se dnes přiznal, že zatykač vyfotografoval a snímek poslal mimo jiné hnutí Pro Chemnitz. Chtěl prý, aby vyšla najevo pravda. Nebyl si ale podle svého vyjádření vědom toho, že by se mohl dopustit trestného činu.

Ve zveřejněném dokumentu byla uvedena jména dvojice podezřelých mužů z Iráku a Sýrie, svědků i příslušné soudkyně. Také v něm nechyběly podrobnosti o činu.

O případném postihu úředníka rozhodne saské ministerstvo spravedlnosti poté, až skončí jeho vyšetřování. Počítá se s tím, že bude muset z justice odejít.

Témata:  Německo Chemnitz

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy