Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dramatická politická změna ve Švédsku? Protiuprchlická strana na vzestupu

Švédsko
Švédsko
Foto: Pixabay

Stockholm - 9. září se budou ve Švédsku konat parlamentní volby a průzkumy naznačují, že protiimigrační stranu Švédští demokraté čeká historicky nejlepší výsledek. Naopak sociální demokraté premiéra Stefana Löfvena si zřejmě o dost pohorší.

Sociální demokraté zřejmě opět zvítězí, pravděpodobně ale s nejhorším výsledkem za posledních několik desítek let.

Podle serveru val.digital má Švédská sociálnědemokratická dělnická strana podporu 24,1 procenta voličů, na druhém místě jsou s 19,9 procenta Švédští demokraté a třetí je Umírněná koaliční strana s 18 procenty hlasů.

Pro sociální demokraty to znamená velké zklamání, protože by si tímto výsledkem oproti minulým volbám o téměř sedm procent pohoršili. Při hlasování v roce 2014 totiž získali 31 procent hlasů.

Pravicově populistická strana Švédští demokraté těží z nespokojenosti části obyvatel Švédska s migrační politikou vlády. Švédsko, které má 9,5 milionu obyvatel, bylo v roce 2015 svědkem obrovského přílivu migrantů. O azyl požádalo více než 162.000 lidí, což byl z hlediska Evropy největší počet v poměru na jednoho obyvatele. 

Švédská vláda následně označila situaci za neudržitelnou a zpřísnila azylové podmínky, aby proud běženců mířících do země zpomalila. Strana Švédští demokraté, která má neonacistické kořeny, prosazuje ale podstatně přísnější opatření.

Témata:  Švédsko Stefan Löfven EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy