Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník na mešitu v Drážďanech otevřeně dával najevo xenofobii, odsedí si téměř 10 let

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Drážďany - Němec (31), který v roce 2016 zaútočil bombami na mešitu a konferenční centrum v Drážďanech, dostal devět let a osm měsíců vězení. Soud ho uznal vinným z pokusu o vraždu a ze zvláště závažného žhářství.

Dvě bomby vybuchly 26. září 2016, tedy jen několik dní předtím, než se v Drážďanech uskutečnily oslavy německého znovusjednocení. Policie od začátku vycházela z toho, že motivem útočníka byla xenofobie, což se nakonec potvrdilo.

Nino K. své názory dával otevřeně najevo, třeba jako řečník protiimigračního hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), které v Drážďanech vzniklo.

Byl zatčen v prosinci 2016. K činů se přiznal, tvrdil ale, že nechtěl zabíjet.  Výbuch bomby před mešitou budovu poničil. Imámovi, jeho manželce a dětem, kteří byli v době exploze uvnitř, se nic nestalo. Podle odborníků to byla šťastná náhoda.

Témata:  pokus o vraždu žhářství Německo Islám

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy