Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabití Zacharčenka má Kreml za provokaci. Chce hlavu vraha

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Zabití hlavního vůdce proruských separatistů na východě Ukrajiny Alexandra Zacharčenka je podle Kremlu "provokace" ohrožující urovnání konfliktu. Zacharčenka zabila v pátek bomba nastražená v jeho oblíbené restauraci v centru Doněcka.

"Nepochybně je to provokace," prohlásil dnes mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. "Zacharčenkova smrt bezpochyby zvýší napětí v regionu, což samo o sobě nepřispěje k vytvoření podmínek alespoň pro vyhlídku, že se začnou plnit minské mírové dohody," řekl. "Nepochybně je to provokace, která má zcela negativní následky na celkové ovzduší v regionu a samozřejmě neprospěje urovnání konfliktu," dodal.

"Ještě je nutné definitivně objasnit, kdo za touto provokací stojí," zdůraznil Peskov podle agentury TASS.

Moskva a Doněck jsou přesvědčeny, že stopy atentátu vedou do Kyjeva; několik "ukrajinských diverzantů" se podle nich po útoku podařilo zadržet. Kyjev naopak přičítá Zacharčenkovu smrt vyřizování účtů mezi separatisty, respektive doněcký předák se mohl stát nepohodlným samým Rusům.

Konflikt v Donbasu na východě Ukrajiny si od svého propuknutí v dubnu 2014 vyžádal více než 10.000 obětí na životech. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva to popírá.

Témata:  Alexandr Zacharčenko Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy