Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V syrském Idlibu stále vzniká demilitarizované pásmo

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

V Sýrii se stále připravuje zajištění demilitarizované zóny v provincii Idlib, což by mohlo odvrátit chystanou ofenzívu syrské armády proti radikálům a oponentům režimu. Náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov dnes řekl, že přípravy ustavit toto pásmo pokračují.

Dohodlo se na tom v minulosti Rusko s Tureckem, které má v Idlibu své vojáky stejně jako Rusko, jež je spojencem Damašku. Bogdanov řekl, že Moskva je přesvědčená, že Turecko a Sýrie dohodu o Idlibu dodrží. Turecko má zajistit odzbrojení povstaleckých skupin.

Idlib je poslední provincií, kterou syrská armáda neovládá, víc než polovina jeho území je v rukou radikálních skupin a působí tam také syrská opozice. Syrská armáda několik týdnů hrozí ofenzívou, avšak zároveň se konají jednání, jež takové akci mají zabránit. Turecko posílilo své jednotky na pozorovatelských stanovištích v blízkosti své hranice.

Bogdanov se dnes vyjádřil také k incidentu, při němž syrská protiletadlová obrana 16. září nad Sýrií sestřelila omylem ruské letadlo. O život přišlo 15 lidí z jeho paluby. Syřané se domnívali, že míří na izraelský stroj. Incident vyvolal diplomatické napětí mezi Izraelem a Ruskem. Bogdanov řekl, že všechny strany mají zájem, aby se incident vysvětlil, a Rusko je podle něj v kontaktu s Izraelem. Moskva původně tvrdila, že omyl způsobil fakt, že se izraelské letadlo "krylo" za ruským, což ale Izrael vyloučil.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy