Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je možné, že k brexitu nakonec nedojde? Juncker odpověděl vyhýbavě

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Dohoda mezi EU a Londýnem o podmínkách jejího odchodu z unie by mohla být hotova možná už tento měsíc, nebo v listopadu. Řekl to předseda Evropské komise (EK) Jean-Claude Juncker v rozhovoru, který dnes otiskly některé rakouské deníky. Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes prohlásil, že věří v dohodu do konce roku.

"Pokud dohoda nebude hotova do konce října, pak to uděláme v listopadu," uvedl v rozhovoru Juncker. Podle něj se postoje obou stran v posledních dnech sblížily. "Ještě sice není hotová, ale naše vůle dosáhnout porozumění s britskou vládou je nezlomná," řekl také Juncker.

"Musíme se vyhnout scénáři odchodu bez dohody," uvedl také šéf Evropské komise s tím, že takový vývoj by nebyl dobrý ani pro Británii, ani pro zbytek Evropské unie. Na otázku, zda je ještě možné, aby Británie nakonec z EU neodešla, odpověděl vyhýbavě. "To je na uvážení britského parlamentu a britské vlády, do vnitřních věcí britského kabinetu se nevměšuji. Je to dost zmatené," řekl Juncker.

Už v pátek Juncker v rakouském parlamentu prohlásil, že doufá v dohodu s Británií v listopadu. Dodal ale, že jednání nejsou snadná, protože EU "dostává z Londýna různé signály". "Z britské vlády zaznívá mnohohlasný sbor a my se ty kousky snažíme srovnat..., abychom z toho získali melodii," uvedl Juncker.

Optimismus ohledně dohody EU s Británii vyjádřil dnes i Donald Tusk. "Věřím, že je šance dosáhnout dohody do konce roku," řekl dnes na okraj konference v polském Krakově.

Britové schválili odchod své země v referendu těsnou většinou v červnu 2016, z EU by měla Británie odejít 29. března příštího roku. Dohody s EU by ale měl Londýn dosáhnout co nejdříve, protože ji musí ratifikovat EU i její členské země.

Témata:  Brexit Jean-Claude Juncker Donald Tusk

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy