Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejský vůdce Kim Čong-un brzy navštíví Soul, blíží se i druhý summit USA-KLDR

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Severokorejský vůdce Kim Čong-un brzy navštíví Soul, řekl dnes jihokorejský prezident Mun Če-in. Informovala o tom agentura AP. Mun dále před jihokorejským parlamentem uvedl, že "se blíží" druhý summit USA-KLDR.

Do Severní Koreje se podle Muna chystá čínský prezident Si Ťin-pching, Kim se vbrzku vypraví do Ruska a má se setkat i s japonským premiérem Šinzóem Abem.

Mun se o Kimově návštěvě zmínil před parlamentem během projevu o ekonomice. Více detailů o návštěvě severokorejského vůdce nesdělil. To, že Kim Soul do konce roku navštíví, oznámil jihokorejský prezident už v září po schůzce s Kimem v Pchjongjangu.

Vyhlídky na druhé setkání Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem se vylepšily poté, co KLDR v říjnu počtvrté navštívil šéf americké diplomacie Mike Pompeo. Trump a Kim se podle některých představitelů americké vlády setkají nejspíše na počátku příštího roku.

Mun Če-in se stal prvním liberálem, který převzal prezidentský úřad v Jižní Koreji po deseti letech. Je synem severokorejských uprchlíků a razí dialog s Pchjongjangem. Od nástupu do úřadu přispěl k tomu, že se uskutečnila řada setkání vysoce postavených představitelů USA a KLDR, včetně historického červnového summitu Trumpa s Kimem v Singapuru, připomíná agentura AP.

Diplomatické úsilí jihokorejského prezidenta se nicméně potýká se skepsí konzervativních kruhů v Jižní Koreji i ve Spojených státech, které mají za to, že Pchjongjang se svého jaderného programu zcela nevzdá a snaží se jen získat čas na zdokonalení svých jaderných zbraní.

Severní Korea po letošních jednáních zastavila raketové a jaderné testy. Spojené státy sice odložily společné každoroční manévry s Jižní Koreou, ale nechtějí, aby Severní Korea ze situace významně politicky a hospodářsky těžila, dokud ve věci jaderného odzbrojení nepodnikne vážnější kroky.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea Kim Čong-un Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy