Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při útoku dronu v Jemenu zemřelo šest členů al-Káidy

Bezpilotní letoun Predator
Bezpilotní letoun Predator
Foto: army.mil

Při náletu bezpilotního letounu v centrální části Jemenu zahynulo šest údajných členů teroristické sítě Al-Káida, uvedla agentura Reuters s odvoláním na jemenské bezpečnostní zdroje a místní obyvatele.

Letecký úder zasáhl pozice Al-Káidy v provinci al-Bajdá a usmrtil dva místní vůdce teroristického hnutí a čtyři další bojovníky.

Americké útoky na radikály v Jemenu zesílily poté, co v Bílém domě loni usedl prezident Donald Trump. Spojené státy se obávají posílení vlivu Islámského státu i teroristické sítě Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP). Teroristé využívají chaosu, který v Jemenu vyvolává občanská válka.

Jemen sužuje konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka si už vyžádala více než 10.000 lidských životů a přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy.

Témata:  Jemen Al-Káida "bezpilotní letouny ""drony"""

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy