Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán v Česku. Ve Sněmovně poděkoval za podporu Maďarska ve sporu s Bruselem

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Maďarský ministerský předseda Viktor Orbán poděkoval Sněmovně za říjnové usnesení, v němž česká dolní komora označila za "chybné a nešťastné" hlasování Evropského parlamentu o sankčním řízení s Maďarskem kvůli údajnému vážnému ohrožení unijních hodnot. ČTK to po dnešní schůzce s maďarským premiérem řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Oba politici mluvili také o ekonomické spolupráci a o visegrádské skupině, do níž patří ještě Polsko a Slovensko.

Orbán se podle Vondráčka vyslovil pro užší spolupráci V4, která by mohla získat podle maďarského premiéra i institucionální základ. Vondráček je pro vytvoření parlamentní rady visegrádské skupiny složené z vedení sněmoven a předsedů výborů.

"Parlamentní rada by ukázala, že Visegrád je skutečně jednotný a dala by třeba i nějaký mandát našim představitelům při jednáních vně, například v Evropské unie," uvedl Vondráček. Orbán prý jeho iniciativu ocenil a podpořil.

V případě ekonomické výměny Vondráček vyzdvihl spolupráci v obranném průmyslu. Zmínil při schůzce s Orbánem Českou zbrojovku, jež vyrábí ruční palné zbraně, a podzvukový cvičný letoun Aero L-39 NG, který může plnit také bitevní, hlídkové a průzkumné úkolů. Maďarsko zvažuje podle předsedy Sněmovny pořízení těchto strojů. "Česká strana může nabídnout nejen samotný letoun, ale také program výcviku a tak dále," řekl Vondráček. Obecně podle něho panuje shoda, že by si státy visegrádské skupiny měly v obranném průmyslu navzájem pomáhat.

Orbán, který je na návštěvě Česka, mluvil o česko-maďarské spolupráci v obranném průmyslu už dopoledne s českým premiérem Andrejem Babišem. Shodli se na jejím prohlubování. Vzájemně si také potvrdili shodnou pozici v migrační problematice, tedy odmítání kvót na rozdělování uprchlíků a snahu řešit problém už v zemích, odkud migranti přicházejí.

Premiér @AndrejBabis po jednání s maďarským premiérem Viktorem Orbánem: „Chceme, aby se Evropská komise a Evropa změnila. Myslím si, že státy V4 mají skvělé ekonomické výsledky z hlediska zadlužení, růstu. Celkově můžeme být i příkladem pro jiné země.“ pic.twitter.com/UDXM5bz7Fh

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 30. listopadu 2018

Po jednání s Vondráčkem čekala Orbána schůzka s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS). Po ní se setká na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem.

Témata:  Viktor Orbán Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Praha Maďarsko EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy