Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát popravil v Libyi šest zajatců. Mise OSN mluví o mimořádně odporném činu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Radikálové z teroristického hnutí Islámský stát (IS) zabili v Libyi šest zajatců, které unesli během říjnového útoku na městečko v centrální části země. S odvoláním na oznámení Podpůrné mise OSN v Libyi (UNSMIL) o tom dnes informovala agentura AP.

Šest lidí bylo zajato 28. října při útoku na městečko Fukaha jižně od pobřežního města Syrta, což je někdejší bašta radikálů z IS. Mise OSN vraždy v pondělí označila za mimořádné odporné.

UNSMIL: “The murder of six hostages taken during ISIL’s attack on the town of al-Foqha on 28 Oct 2018 is particularly abhorrent. The senseless murders are a serious violation of international humanitarian law and may amount to war crimes.” https://t.co/Sq5ctRiPYO pic.twitter.com/yrUcYOnN6W

— UNSMIL (@UNSMILibya) 10. prosince 2018

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety - ten na východě, který má podporu Libyjské národní armády (LNA) generála Chalífy Haftara, neuznává vládu v Tripolisu, jež má podporu OSN. Islámský stát od roku 2016, kdy o město Syrta přišel, spáchal na jihu země řadu útoků.

Témata:  Islámský stát Libye OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy