Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba v brazilské katedrále si vyžádala pět mrtvých

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Při střelbě v katedrále ve městě Campinas na jihovýchodě Brazílie dnes přišlo o život pět lidí. Mezi mrtvými je i střelec, který masakr ukončil před oltářem tím, že zbraň obrátil sám proti sobě. Tři lidé byli zraněni a převezeni do nemocnic, informovala agentura DPA. Motiv činu není znám; policie zahájila vyšetřování.

Podle německé agentury čin, který se odehrál ve státě São Paulo, otřásl Brazílií v době, kdy nově zvolený prezident Jair Bolsonaro oznámil, že usnadní přístup ke zbraním. Krajně pravicový bývalý voják se domnívá, že se tak posílí bezpečnost obyvatel.

V kostele se konala mše, když do něj vtrhl útočník s pistolí a revolverem. "Většina lidí tady byli důchodci, nevinní, a on střílel po všech. Bylo to strašné, velká tragédie," řekl deníku O Globo svědek události Alexandre Moraes.

"V této chvíli hluboké bolesti počítáme s modlitbami vás všech," uvedla místní katolická arcidiecéze na facebooku.

Příští brazilský prezident Bolsonaro se chystá po svém nástupu do úřadu 1. ledna liberalizovat zákon o držení zbraní. "Ještě víc než vlastní život chrání zbraně svobodu národa," řekl nedávno v televizním rozhovoru.

Brazílie čelí vlně násilí. Loni bylo podle DPA v největší zemi Latinské Ameriky zabito více než 63.000 lidí.

Témata:  Brazílie zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy