Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát útočí proti Kurdům. Situaci komplikují USA a Turecko

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bojovníci teroristické organizace Islámský stát (IS) zaútočili na pozice arabsko-kurdské koalice (SDF) v jihovýchodní Sýrii. Oznámil to dnes šéf mediálního oddělení SDF Mustafá Balí. Koalice dnes upozornila, že v důsledku ohlášeného stažení amerických sil, které byly dosud spojenci SDF, nebude toto uskupení schopné dále úspěšně bojovat proti IS.

SDF, v níž mají převahu Kurdové, se zasadila za porážku IS v Sýrii. Zbytky teroristů zůstávají ale stále na východě země. Americký prezident Donald Trump dospěl k závěru, že je IS poražen, a ve středu ohlásil, že ze Sýrie americké vojáky stáhne.

Kurdové tvrdí, že bude následovat protikurdská turecká ofenzíva, která odčerpá jejich síly z boje proti IS. Pohrozili také, že nebudou schopni dále střežit stovky zadržených bojovníků IS a jejich rodin.

Balí řekl, že boje v Hadžínu, který leží ve východní provincii Dajr az-Zaur, jsou velmi tvrdé. "IS zahájil velký útok, odehrávají se těžké boje. Naše jednotky zatím osvobodily jenom 35 procent Hadžínu," sdělil.

#ISIS terrorists has been attacking since the early morning hours #SDF points in Deir al-Zour. The clashes continue to the moment.

— Hoşeng Hesen (@HosengHesen) 21. prosince 2018

Ilhám Ahmadová z politického oddělení SDF dnes řekla, že koalice nebude schopná udržet frontové linie s IS v provincii Dajr az-Zaur, protože bude nucená se přesunout k turecké hranici v očekávání tureckého útoku.

Turecko řadí milice syrských Kurdů stejně jako tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK) k teroristickým organizacím. Nechce, aby Kurdové působili v blízkosti jeho hranice.

Témata:  Islámský stát Sýrie Kurdové

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy