Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U egyptských pyramid vybuchla bomba. Zemřeli tři turisté a průvodce

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Výbuch bomby u autobusu se zahraničními turisty zabil dnes poblíž pyramid v egyptské Gíze tři Vietnamce a jejich místního průvodce, informovala agentura Reuters s odvoláním na egyptské úřady. Devět vietnamských turistů bylo zraněno, stejně jako jejich egyptský řidič. Je to první útok v Egyptě cílený na turisty po téměř dvou letech. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil.

Podomácku vyrobená nálož explodovala poblíž zdi u příjezdové silnice vedoucí k nejznámější egyptské turistické atrakci, necelé čtyři kilometry daleko od pyramid. Mrtví a zranění byli součástí 14členné skupiny turistů, které doprovázel místní průvodce a místní řidič.

Na místo incidentu zamířili příslušníci bezpečnostních složek a událost vyšetřují, uvedlo bez dalších podrobností egyptské ministerstvo vnitra. Zpravodaj Reuters z místa hlásí, že autobus je těžce poškozen a má vysypaná skla.

Egypt již mnoho let bojuje s islamistickými povstalci na Sinajském poloostrově. Násilnosti se příležitostně přelévají i na pevninu, kde se jejich terčem stává egyptská křesťanská menšina nebo právě zahraniční turisté.

Útok přichází v době, kdy se turistický ruch - klíčové odvětví egyptské ekonomiky - pomalu zotavuje po letech stagnace vyvolané politickou nestabilitou, která následovala po svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011.

Podle agentury AP úřady po útoku pravděpodobně zesílí bezpečnostní opatření kolem kostelů v předvečer oslav kolem Nového roku a Vánoc, které v lednu slaví příslušníci koptské pravoslavné církve v Egyptě.

Témata:  Egypt pyramidy terorismus

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy