Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie a Německo společně vyvinou nový bojový letoun.

Bojový letoun Rafale F2, který má být novými stroji v budoucnu nahrazen
Bojový letoun Rafale F2, který má být novými stroji v budoucnu nahrazen
Foto: news.com

Obě země se dohodly na novém programu, jehož cílem má být vývoj a výroba nového armádního letadla nové generace. Stroj by měl nahradit doposud používané stíhačky Eurofighter, které má ve výzbroji Německo a letadla Rafale, se kterými operuje francouzské armáda.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen a francouzská šéfka resortu Florence Parly oznámily plány na společný projekt ve středu při návštěvě továrny nedaleko Paříže, kde se budou z části vyrábět motory pro nová letadla.

Podle francouzské ministryně Parly projekt „zajistí blízkou spolupráci mezi letectvy obou zemí v operační i technologické oblasti“. Možnost spolupráce by měla být otevřena i dalším evropským zemím. Německá ministryně obrany již oznámila, že by se k projektu mělo v následujících měsících přidat i Španělsko a zdroje z francouzské armády také naznačily, že uvítají další partnery.

Smlouva byla podepsána po dvou letech příprav na nichž se podílely firmy Airbus, Dassault, Safran a MTU. Prozatím byl podepsán kontrakt na 65 milionů eur (asi 1,68 miliardy korun), který by měl pokrýt náklady v horizontu příštích dvou let. Každá z obou zemí má financovat polovinu celkové částky.

Nový bojový letoun má být podle stanice Deutsche Welle součástí projektu „Zbraňové systémy příští generace“ (NGWS). Kromě pilotovaných letadel se počítá například s výrobou dronů, které by měly operovat v „hejnech“ v součinnosti se stíhacími letadly. Projekt NGWS je sám součástí širší strategie „Future Combat Air System“, která byla společně ohlášena kancléřkou Merkelovou a prezidentem Macronem v červenci 2017.

Certaines voix peu préoccupées par la vérité, se sont élevées contre la récente signature du traité d'Aix-la-Chapelle. Ce que nous faisons aujourd'hui sur l'avion de chasse franco-allemand du futur est ➡️concret➡️équilibré➡️nous rend plus forts➡️prépare l'Europe de la défense pic.twitter.com/ose4Zfo0G0

— Florence Parly (@florence_parly) February 6, 2019

První prototypy schopné letových testů by měly být hotovy v roce 2025, s nasazením strojů se však nepočítá dříve, než v roce 2040. Ursula von der Leyen ve středu označila oznámení za „důležitý krok“. „Musíme s tím začít teď, pokud to chceme zvládnout,“ dodala. Francouzská ministryně pak označila smlouvu za základní kámen budoucí velké stavby.

Témata:  letectví a letadla Německo Evropa Francie armáda Armáda Francie Bundeswehr

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy