Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lhal Boris Johnson v kampani? Brexitář půjde k soudu

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Bývalý britský ministr zahraničí a jeden z nejvýraznějších stoupenců odchodu země z Evropské unie Boris Johnson bude muset na předběžné soudní stání kvůli kontroverznímu slibu z kampaně za brexit. Politik čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tvrzení o tom, že Británie posílá unii 350 milionů liber týdně. Londýnská soudkyně nyní rozhodla, že vyhoví žádosti na jeho předvolání, což ale neznamená, že soud v této chvíli považuje obvinění za prokázané, informovala agentura Reuters.

Jádrem kauzy je proslulé tvrzení kampaně Vote Leave, která byla před referendem o členství v EU hlavní kampaní probrexitového tábora. Na autobus, ve kterém její představitelé objížděli Británii, si nechala napsat sdělení: "posíláme EU 350 milionů liber týdně, dejme je radši na NHS (zkratka britského státního zdravotnictví)".

Obvinění vůči Johnsonovi označila soudkyně Margot Colemanová za aktuálně neprokázaná a podotkla, že její rozhodnutí neznamená jakýkoli soud o jejich faktickém základu. Hovořila však o "neobvyklé a mimořádné stížnosti se značným veřejným zájmem", o níž by se mělo rozhodnout cestou soudního jednání.

Johnson v reakci uvedl, že stížnost byla k soudu podána z politických důvodů. Iniciátoři procesu podle něj chtějí podkopat výsledek brexitového referenda.

Témata:  Brexit Boris Johnson EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy