Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Notre-Dame není bezpečno. Okolí je kontaminované

Požár katedrály Notre-Dame
Požár katedrály Notre-Dame
Foto: Twitter

Okolí pařížské katedrály Notre-Dame, kterou v polovině dubna poničil požár, zůstane kvůli vysoké míře znečištění olovem nadále uzavřené. Dnes o tom informovaly zdravotnické úřady v Paříži. Prostor má být znovu vyčištěn, uvedla agentura DPA. Olovo bylo použito hlavně ve střešní konstrukci a v krytině věže. Při požáru se roztavilo a znečistilo okolí.

Úřady tvrdí, že hodnoty znečištění olovem v bytech poblíž katedrály jsou pod zákonem stanovenými limity. Měření na veřejných místech občas vykazovala nadlimitní hodnoty. Není ale jasné, nakolik to souvisí s požárem katedrály. Do budoucna se chystají další testy.

Investigativní internetový portál Mediapart v uplynulých dnech napsal, že hodnoty znečištění olovem v okolí katedrály přesahují 400 až 800krát povolené normy. Městu portál vytkl, že výsledky měření zamlčuje. Zdravotnický úřad ale tvrdí, že od ničivého požáru s veřejností "komunikuje transparentně".

DPA připomíná, že otrava olovem může mít pro lidi, zejména děti, závažné zdravotní následky. Tento kov poškozuje centrální nervovou soustavu, může také poškozovat ledviny.

Témata:  katedrála Notre-Dame požár katedrály Notre-Dame

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy