Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump má útrum! Kongres mu omezil pravomoci pro válku s Íránem

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu dnes odepřela americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi možnost použít vojenskou sílu proti Íránu bez souhlasu Kongresu s jejím financováním. Informovala o tom agentura AP.

Zákonodárci poměrem 251 ku 170 hlasům schválili dodatek zákona o rozpočtu americké armády, který prezidentovi zakazuje financovat válku s Íránem, pokud mu to Kongres nepovolí. Norma nadto výslovně stanoví, že zákon o schválení použití vojenské síly z roku 2001, který prezidentovi uděluje pravomoc nasadit armádu v boji proti terorismu, se na Írán nevztahuje.

Demokratický člen Sněmovny reprezentantů za Kalifornii Ro Khanna označil rozhodnutí za "nejdůležitější zahraničněpolitické hlasování Kongresu Spojených států". K demokratům, kteří mají ve Sněmovně reprezentantů převahu, se v hlasování připojili i někteří republikáni.

"Pokud mí válkychtiví kolegové - z nichž někteří již naznačili, že máme provést invazi do Venezuely, Severní Koreje a možná ještě do několika dalších zemí - jsou si tak jistí svou věcí ohledně Íránu, nechť si nechají schválit použití síly v této budově," citoval server Politico jednoho z předkladatelů návrhu, republikánského člena sněmovny Matta Gaetze.

Většina republikánů ale návrh odmítla s argumentem, že prezidentovi sváže ruce při reakci na íránské destabilizační pokusy na Blízkém východě.

Minulý měsíc Trump v poslední chvíli odvolal letecký útok na Írán, který měl být odvetou za sestřelení amerického dronu.

Témata:  Donald Trump Írán USA Sněmovna reprezentantů Spojených států amerických U.S. ARMY

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy