Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hongkong čelí největší krizi od roku 1997, Číně dochází trpělivost

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: www.asianews.it

Hongkong čelí největší krizi od roku 1997, kdy se tato bývalá britská kolonie vrátila pod čínskou správu. Podle agentury Reuters to dnes řekl šéf čínského státního úřadu pro Hongkong a Macao Čang Siao-ming.

Čang, který patří k nejvýše postaveným čínským činitelům pověřeným dohledem na záležitosti Hongkongu, hovořil o krizi při jednání v jihočínském městě Šen-čen. O situaci v Hongkongu na místě mluvil s hongkongskými vyslanci.

Od začátku června se v Hongkongu konají protesty. Lidé začali původně demonstrovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování správkyně Hongkongu Carrie Lamová po protestech pozastavila.

Demonstrace ale pokračují a jejich účastníci požadují demokratické reformy a vyjadřují obavy z eroze svobod v důsledku sílící kontroly Pekingu.

Bývalá britská kolonie se pod čínskou správu vrátila v roce 1997, od té doby funguje podle zásady "jedna země, dva systémy". Díky němu má Hongkong některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné, včetně možnosti demonstrovat. Peking také přislíbil, že kapitalistický systém bude v městě zachován beze změny po "nejméně" 50 let.

Témata:  demonstrace v Hongkongu Hongkong Čína

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy