Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit by neměl vést k netoleranci vůči Čechům a Polákům, chce Sobotka říct Cameronovi

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Vláda.cz

Brusel – Šéf české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) by dnes rád mluvil s britským premiérem Davidem Cameronem. Chtěl by ho požádat, aby dozvuky referenda o vystoupení EU nevedly ke vzniku atmosféry netolerance v britské společnosti vůči lidem například z Česka, Polska či Slovenska. Světová média upozorňují na na to, že právě proti lidem z východní Evropy míří často výrazně nesnášenlivé útoky ze strany Britů.

Sobotka o svém plánu dnes v Bruselu při příchodu na summit EU informoval novináře. Hlavním tématem jednání prezidentů a premiérů dnes bude právě brexit a jeho následky.

„Byl bych skutečně nerad, kdyby se atmosféra vyvolaná referendem otočila do nějaké zášti vůči lidem, kteří pracují v Británii a pochází ze středu či východu Evropy," poznamenal český premiér.

Pro Camerona bude dnešní večer první příležitostí vysvětlit svým evropským partnerům nejen okolnosti, které vedly k výsledku hlasování, ale také to, jak si Londýn představuje další postup.

Země EU i evropské instituce naléhají na rychlé spuštění článku 50 lisabonské smlouvy a začátek formálního vyjednávání o britském odchodu. Cameron už dal ale najevo, že podobný krok by měl učinit až jeho nástupce v čele britské vlády.

Témata:  Bohuslav Sobotka David Cameron Brexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy