Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indové bojují za lepší ovzduší. Dokázali něco neuvěřitelného

Indie
Indie
Foto: tourism.gov.in

Nové Dillí – Těžko uvěřitelný čin se povedl Indům, kteří se rozhodli pokořit světový rekord a zároveň pomoci ovzduší, které v Indii není nejlepší. Padesát milionů stromů je obrovské číslo, o to více překvapí, že se stromy stihly vysadit za jediný den. Nejeden si tak musí pomyslet, že v tom musely mít prsty nadpřirozené bytosti.

Ve skutečnosti je to jinak. Může za to obrovská pomoc občanů, sešlo se jich 800 tisíc, aby mohli pokořit světový rekord. Může za to taky stav ovzduší. Většina měst s nejhorším ovzduším na světě, leží v Indii.

Proto se v poslední době začali více a více zajímat o boji proti změnám klimatu. Jako prvnímu státu na světě jim fungují všechna letiště pouze na solární energii, mají také největší solární elektrárnu na světě a právě solární energie už u nich stojí méně než uhlí.

Pokračují v ambiciózních projektech a posledním z nich, bylo vysazení 50 milionů stromku za 24 hodin. „Svět si už dávno uvědomil, že je potřeba vyvinout značné úsilí na zmírnění dopadů emisí oxidu uhličitého," řekl hlavní ministr oblasti Uttarpradéš, kde se akce konala. „My jsme učinili první krok v tomto směru u nás," dodal všem dobrovolníkům z indického státu Uttarpradéš.

Současný světový rekord pro sazbu stromu za jeden den, čítal „pouze" 847 tisíc stromů, kdy je lidé vysadili v Pákistánu. Auditory Guinnesovy knihy rekordů čeká mravenčí práce, kdy budou muset zkontrolovat čísla stromů v Indii, kde by podle organizátorů akce mělo být vysazeno 50 milionů stromků.

Indická vláda vyčlenila na výsadbu stromů v přepočtu 151 miliard korun, jak píše server Science Alert. Objevili se ale už kritici, kteří argumentují tím, že přibližné 60 procent stromů nikdy nevyroste, a to už kvůli nedostatku vody, nebo kvůli nějaké chorobě.

„Samozřejmě je skvělé, že se zasadí 50 milionů stromů, ale je také nutné vytvořit postupy, aby se lidé o ně začali starat a chránit je," řekl Edward Parson z univerzity v Kalifornii.

Témata:  Indie příroda ochrana životního prostředí

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy