reklama

Vědci srovnávali astronauty, kteří cestují na Mezinárodní vesmírnou stanici a ty z programu Apollo. Ukázalo se, že kosmonauti z programu Apollo trpí v pozdějším věku mnohem více srdečním problémům, jak píše server Science Alert.

Z 24 astronautů programu Apollo jich 8 zemřelo. Vědci stihli analyzovat data sedmi astronautů a zjistili, že téměř polovina zemřela kvůli tomu, že měli kardiovaskulární problémy. To je asi pětkrát více, než u dalších astronautů a dvakrát více, než v celkové úmrtnosti lidstva.

„Protože studie byla založena na tak malém vzorku osob, měli bychom být opatrní s vypracováním finální lékařské zprávy," řekl Michael Delp, vedoucí studie. I tak by to ale mělo být něco, o čem se má přemýšlet, zejména kvůli budoucím misím na Mars, nebo opět na Měsíc.

Jedna z teorií, kterou vědci nabídli je, že za to můžou vysokoenergetické výboje, jako třeba kosmické záření ze slunečních erupcí. Zemi i Mezinárodní vesmírnou stanici chrání magnetické pole, v hlubokém vesmíru, tedy i na Měsíci ale astronauty nic nechrání a jsou tak vystaveni těmto částicím.

Částice mají tolik energie, že dokáží oddělit elektrony z atomů, jak prochází kolem. Právě to může poškodit buňky lemující stěny cév, což může vést ke krevním sraženinám, infarktu nebo mrtvici. Vědci už testovali podobné záření na myších a zjistili, že záření negativně ovlivňuje vaskulární zdraví.

V budoucnu se může jednat o jeden z klíčových výzkumů, protože lidstvo se pomalu připravuje k prozkoumávání hlubokého vesmíru a kosmické záření by cesty mohlo hodně zkomplikovat.