Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidstvo se vrátí na měsíc. Možná už příští rok

NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo
NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington – Společnost Moon Express je první soukromá organizace, která jako první dostala souhlas od federální vlády USA, aby mohli přistát s kosmickou lodí na měsíci. Podle serveru Science Alert by se tak mohlo stát již příští rok.

„S tímto precedenčním rozhodnutím, se Moon Express stává první soukromou společností se schválením cestovat mimo Zemi, jedná se o průkopníka komerčních letů do vesmíru," stojí v tiskové zprávě Moon Expess.

Společnost založil miliardář Naveen Jain, počítačový věděc Barney Pell a astronom Bob Richards. Po USA, Rusku a Číně to bude teprve čtvrtý tým, který se vydá na Měsíc. Pokud budou úspěšní, tak se stanou i první soukromě financovanou společností, která přistála na Měsíci.

Skutečnost, že je to poprvé, co komerční dostal oprávnění opustit oběžnou dráhu Země, je docela obtížné pro regulační orgány, které rozdává takové oprávnění, protože neexistuje žádný precedens.

Pokud někdo jiný přijde s podobným plánem, který má šanci na úspěch, úřady jim budou muset povolení dát. „Nejsou žádné nové zákony, žádné nové předpisy," řekl Bob Richards z Moon Express.

Moon Express má dokonce právní souhlas k dolování minerálů na Měsíci. Schválení závisí na skutečnosti, že společnost nebude porušovat mezinárodní vesmírnou smlouvu. Musí se ukázat, že Moon Express je zcela transparentní o jeho cestě na Měsíc a nesmí kolidovat s jinou misí agentur, jiných kosmických lodí, nebo artefaktem.

Poslední část smlouvy se věnuje kontaminaci života, což ale pro Měsíc neplatí, protože na něm není žádný život. Uvidíme, kdy přijdou společnosti jako SpaceX a Bidelow Aerospace s jejich žádostí o start mise na Mars.

Témata:  Měsíc 1 Měsíc

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy