Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prasata jsou výrazné osobnosti, které mohou propadat pesimismu, tvrdí britští vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Deprese a změny nálad se netýkají pouze lidí, domnívají se experti z Lincolnovy univerzity. Také prasata jsou podle nich výrazné osobnosti a mohou propadat pesimismu či naopak optimismu. Výsledky výzkumu byly zveřejněny britskou Královskou akademií v časopise Biology Letters.

Vědci provedli testy na 36 zvířatech, kterým nabízeli čokoládu nebo méně chutná kávová zrna ve dvou mísách na oddělených místech, popisuje průběh výzkumu BBC.

Mezi oběma nádobami byla ještě třetí mísa, která neobsahovala nic. Pokud se podle vědců vepři rozhodli, že ji prozkoumají, vykazovali známky optimismu. Výzkumnice Lisa Collinsová říká, že se tak chovali přesně jako lidé.

Podle výzkumu měla prasata důvody k životnímu optimismu, když se jim zlepšily životní podmínky: dostali se do větších kotců s vydatnější slámovou podestýlkou.

Naopak zvířata v menších kotcích bez slámy inklinovalova k pesimistickému chování. Když i ta byla ale přemístěna do lepších podmínek, vykazovala očividné projevy radosti.

Témata:  vepři zvířata vědci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy