Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzhůru na Měsíc: Rusko chce během několika let vybudovat vesmírnou základnu

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Moskva – Ruská raketová a vesmírná korporace Energiya plánuje, že v roce 2031 pošle na měsíc prvního Rusa. Uvádí to agentura TASS s odvoláním na generálního ředitele korporace Vladimira Solntseva.

Ambiciózní mise má začít v roce 2026, kdy podle Solntseva začnou bezpilotní lety k Měsíci. V roce 2027 by měl být na oběžnou dráhu vypuštěn přistávací modul a o dva roky později by se na oběžnou dráhu Měsíce měla dostat také nová kosmická loď nazvaná Federace,

„Do roku 2030 jsme si stanovili za úkol letět s posádkou na Měsíc a v roce 2031 plánujeme přistání na Měsíci," řekl Solntsev agentuře TASS. Zároveň uvedl, že ke spolupráci Rusové zvou jak americkou NASA tak i evropskou agenturu ESA. Do této chvíle to byla právě pouze NASA, která na měsíc dokázala poslat člověka. V průběhu misí Apollo v letech 1969 a 1972 vkročilo na měsíční povrch 12 astronautů.

V září ruská kosmická agentura Roscosmos ukázala, že začala se sérii simulací v souvislosti s přípravou plánů, jak na měsíčním povrchu zřídit stanici se 12 kosmonauty. Rusové mají v plánu provést sérii experimentů a následně vývojářům doporučit některá zlepšení. Mluví o vývojích skafandrů a vozítek.

Všechna tato práce směřuje k tomu, aby bylo možné na Měsíci vytvořit trvalou základnu pro kosmonauty. Na první měsíční základně by měly působit maximálně čtyři osoby, přičemž toto číslo by se později zvýšilo na 10 až 12 osob.

Celkově by mise měla obsahovat šest samostatnách startů, při každém z nich bude na Měsíc vyslán nový modul. Z nich pak bude kus po kuse poskládána základna, stejně jako se v minulosti skládala Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Montáž základny by měla trvat asi 10 let.

Solntsev také dodal, že partnerské země zapojené do projektu Mezinárodní kosmické stanice (ISS) diskutují o možnosti prodloužit životní cyklus ISS do roku 2028. „Máme dohodu o fungování ISS až do roku 2024. Co se bude dít potom, zůstává otevřenou otázkou. Životní cyklus ISS může být prodloužen," vysvětlil.

Témata:  Rusko vesmir Měsíc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy