Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z kosmodromu Vostočnyj vyletěla první raketa do vesmíru +VIDEO

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: J. Pinfield / RoPACS

Vostočnyj - Z nového ruského kosmodromu Vostočnyj v noci na dnešek SELČ úspěšně odstartovala raketa Sojuz 2.1, která na oběžnou dráhu vynesla tři menší družice.

Sojuz 2.1 odstartoval v 05:01 místního času (04:01 SELČ) a satelity Lomonosov, Aist-2D a SamSat-218 se od rakety oddělily přibližně devět minut po startu a zamířily na oběžnou dráhu.

Zdroj: YouTube

Původně plánovaný start byl ve středu za přítomnosti prezidenta Vladimira Putina na poslední chvíli odložen kvůli poruše řídícího systému rakety. Nezdar označil Putin za "přehnanou reakci" řídícího systému, jenž zabránil startu, který prý bylo možné provést.

"Chci vám poblahopřát. Máte na co být hrdí," řekl dnes Putin pracovníkům kosmodromu a Roskosmosu po úspěšné akci.

Vostočnyj je první ruský národní civilní kosmodrom, který má Moskvě zajistit nezávislý přístup do vesmíru. Po dnešním premiérovém startu by měl mít kosmodrom delší pauzu - s dalším startem se podle šéfa kosmické agentury Roskosmos Igora Komarova počítá až v roce 2017 a s plným provozem o rok později.

Témata:  Vostočnyj Rusko vesmir

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy