Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NASA má nový cíl pro sondu New Horizons. Poletí tři roky do Kuiperova pásma

Sonda New Horizons
Sonda New Horizons
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Pamatujete si jaký ohlas měla sonda New Horizons, když prolétla kolem Pluta a poslala první ostré fotky zpátky na Zemi? Tak nyní se může zajít ještě dále. NASA vybrala jako další cíl mise objekt s názvem 2014 MU69.

Objekt 2014 MU69 se nachází v Kuiperově pásmu a byl objeven v roce 2014 při zkoumání dalších možných cílů pro sondu New Horizons, informoval server CNN. K nejbližšímu průletu sondy okolo tohoto objektu by mělo dojít přesně na nový rok 2019, takže si musíme počkat ještě dva a půl roku.

"Je zhruba tisíckrát větší než kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko, která si svou "slávu" užila před dvěma lety, kdy na ni přistála evropská sonda Rosetta," napsal výzkumník Alan Stern ve svém blogu.

Vědci z NASA si z průzkumu objektu MU69 slibují hlavně nové poznatky o Sluneční soustavě, očekává se také mnohem ostřejší a kvalitnější foto, než jak tomu bylo u Pluta. Sonda bude prolétat ve výšce tří tisíce kilometrů, což je téměř čtyřikrát blíže, než tomu bylo u trpasličí planety.

"Pokud se průlet kolem 2014 MU69 podaří, bude to mezník v historii prozkoumávání vesmíru," dodal Stern. NASA doufá, že sonda New Horizons bude provozu schopná až do roku 2021, aby tak mohla sbírat cenné informace z Kuiperova pásma.

Témata:  sonda New Horizons komety

Aktuálně se děje

6. května 2024 12:58

Putin nařídil armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy