Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život přišel z vesmíru? Kometa 67P odhalila klíčové prvky k životu

Modul Philae poslal z komety  67P/Čurjumov-Gerasimenko první snímky
Modul Philae poslal z komety 67P/Čurjumov-Gerasimenko první snímky
Foto: ESA **www.esa.int**

Paříž - Klíčové prvky, které jsou potřeba ke složení DNA a buněčných membrán, jako třeba jednoduché aminokyseliny glycinu a fosforu kyseliny byly objeveny na kometě 67P. Ta byla vybrána jako k pozorování sondou Rosetta.

O tom, že voda a organické molekuly byly na Zemi přineseny z vesmíru na různých objektech, se už dlouhou dobu diskutuje. Nový objev by ale mohl přinést nové světlo a dát trochu za pravdu těm, kteří si stáli za tím, že život přišel z asteroidů.

Sonda Rosetta už dokázala prokázat, že na kometě 67P je složení vody velmi odlišné od té na Zemi. Nyní pro změnu ukázala, že komety mohly hrát roli v přinesení určitých prvků potřebných k životu na Zemi.

Jedná se o první zjištění, kdy byly ve vesmíru objeveny molekuly aminokyselin. Pro jistotu se měření provedlo několikrát, aby se vyloučilo pozemní znečištění, jak informuje server sciencedaily.com.

"Prokázaly jsme, že komety můžou být cisternou pro převoz primitivního materiálu po sluneční soustavě. To, jak se tyto životně důležité prvky dostaly na Zemi, je jedním z hlavních cílů mise Rosetta a my jsme velmi potěšení tímto výsledkem," řekl Matt Taylor, vědec ESA, který se sondou pracuje.

Témata:  komety sonda Rosetta

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy